UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI
FACULTATEA DE FIZICĂ


Studii Universitare de Doctorat (Ciclul III)
Şcoala Doctorală de Fizică funcţionează în cadrul Facultăţii de Fizică a Universităţii din Bucureşti, în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” (IFIN-HH), Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei (INCDFLPR), Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM), Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică (INOE 2000)


Şcoala Doctorală de Fizică organizează studii universitare de doctorat în următoarele direcţii:
  • Biofizică experimentală și computațională, Fizică medicală
  • Fizica atmosferei şi Pământului - Surse regenerabile de energie
  • Fizică atomică, Fizică nucleară, Fizica particulelor elementare, Astrofizică şi aplicaţii
  • Fizica stării condensate
  • Fizică teoretică şi computaţională
  • Optică, Spectroscopie, Plasmă, Laseri
  • Fizică educaţională

Pentru studii de doctorat interdisciplinare, doctorandul poate fi îndrumat de doi conducători, în cotutelă. În Universitatea din Bucureşti funcţionează şi Şcoala Interdisciplinară de Studii Doctorale.
De asemenea, se pot organiza studii de doctorat în cotutelă cu universităţi din străinatate.
Informaţii în legătură cu modul de încheiere a cotutelei se găsesc aici.

Studiile universitare de doctorat au, de regulă, o durată de 4 ani, şi cuprind un Program de pregătire bazat pe studii universitare avansate (în anul I) precum şi un Program de cercetare ştiinţifică individuală, finalizat prin teza de doctorat

Conform Planului de învăţământ, numărul total de credite este de 240.

Programul de pregătire bazat pe studii universitare avansate, se desfăşoară conform planurilor de învăţământ aferente fiecărei direcţii de studii (vezi Studenti/Orare).
Cursurile se pot ţine şi în limba engleză.

Programul de cercetare ştiinţifică este stabilit de comun acord cu conducătorul de doctorat, şi presupune prezentarea semestrială a unui Raport de cercetare ştiinţifică, cu excepţia ultimului semestru, la sfărşitul căruia are loc susţinerea tezei de doctorat în faţa comisiei de îndrumare.

Studiile doctorale sunt finalizate prin susţinerea publică a Tezei de doctorat, în prezenţa unei Comisii de susţinere, din care fac parte cel puţin doi specialişti din afara Universităţii din Bucureşti.
Informatii suplimentare se gasesc in Metodologia de desfăşurare şi finalizare a studiilor universitare de doctorat la Şcoala Doctorală de Fizică, care face parte integranta din Regulamentul Şcolii Doctorale de Fizică (vezi Studenti/Regulamente)


Universitatea din Bucureşti încurajează, inclusiv financiar, performanța în activitatea de cercetare a studenților doctoranzi (vezi Metodologia corespunzătoare la secțiunea Regulamente). În acest scop este necesară obținerea prealabilă a acordului universității înaintea participării la diverse manifestări stiințifice sau stagii de documentare/cercetare.


Universitatea din Bucureşti a implementat ruta DOCTOR EUROPAEUS/EUROPAEA. Documentele necesare intocmirii dosarului le gasiti aici






© Facultatea de Fizică - Universitatea din Bucureşti