UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI
FACULTATEA DE FIZICĂ


INFRASTRUCTURA DE CERCETARE
Studenţii-doctoranzi ai Şcolii Doctorale de Fizică îşi desfăşoară activitatea cu ajutorul/beneficiază de infrastructura de cercetare a Facultăţii de Fizică a Universităţii din Bucureşti cât şi de cea a institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare de pe platforma Măgurele (cel mai mare centru de cercetare în domeniul Fizică din ţară), şi nu numai. Astfel, au oportunitatea de a se integra şi chiar angaja în grupuri/colective de cercetare performante.
Facultatea de Fizică dispune de un corp de clădire funcțional, situat pe Platforma de Fizică Măgurele, care include o aulă (580 locuri), 3 amfiteatre (150 de locuri fiecare), alte săli de curs și seminar (24 locuri fiecare), laboratoare didactice și de cercetare, o bibliotecă informatizată cu o sală de lectură (100 locuri) și spații de depozitare a cărților și periodicelor. Toate amfiteatrele și sălile de curs sunt dotate cu mijloacele multimedia necesare unei activități didactice moderne.
Campusul Măgurele, aflat în imediata vecinătate a facultății include un cămin de garsoniere recent renovat (cămin G5, capacitate 120 locuri), în care sunt cazați studenții doctoranzi, precum și o bază sportivă. În plus, studenții facultății, inclusiv studenţii doctoranzi, au acces la oricare dintre bazele sportive ale Universităţii din Bucureşti.
În cadrul Facultăţii de Fizică studenţii-doctoranzi îşi pot desfăşura activitatea în 9 centre de cercetare-dezvoltare dotate cu aparatură modernă, fiecare dintre acestea adresându-se cu precădere studenţilor-doctorazi de la o anumită direcţie de studiu a Şcolii Doctorale de Fizică. În Facultatea de Fizică funcţionează următoarele centre:
(i) Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Materiale şi Dispozitive Electronice şi Optoelectronice (MDEO); detalii asupra echipamentelor existente în acest centru se găsesc aici
(ii) Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Nanoştiinţe şi Surse Alternative de Energie – 3Nano-SAE; detalii asupra echipamentelor existente se găsesc aici
(iii) Centrul de Cercetare-Dezvoltare “Materia nucleară în condiţii extreme”. Detalii asupra echipamentelor existente în acest centru se găsesc aici
(iv) Centrul de Cercetare in Domeniul Biofizicii Moleculare
(v) Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Materiale polimere, mezofaze și metode neconvenționale de protecția mediului
(vi) Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Atomică și Astrofizică
(vii) Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Fotonică, Spectroscopie, Plasmă, Laseri
(viii) Centrul de Cercetare de Fizică Cuantică Avansată
(ix) Centrul de Cercetare de Fizică Teoretică
Trebuie menţionat şi faptul că studenţii-doctoranzi au acces în cadrul Facultăţii de Fizică la softuri specifice, atât din domeniul vendor, cum ar fi Mathematica (pentru modelare, calcul numeric şi/sau simbolic), Origin (pentru prelucrare de date şi reprezentare grafică), Labview (pentru achiziţie şi prelucrare de date), cât şi din domeniul open-source, cum ar fi sagemath, octave, maxima (pentru modelare, calcul numeric şi/sau simbolic), scilab, qtiplot, gnuplot, gwydion (pentru prelucrare de date, şi reprezentare grafică), abinit, berkeley gw, gpaw, psi3, quantum espresso, siesta (pentru simulare atomistică complexă DFT şi GW).
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” (IFIN-HH) oferă acces studenţilor-doctoranzi în următoarele centre/ laboratoare:
(i) Facilitatea de interes european ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics)
(ii) Centrul de cercetare de excelenţă pentru calcul distribuit, metodică, fizică şi participare în mari colaborări internaţionale,CEXMECDIF
(iii) Laboratorul ROSPHERE
(iv) Complexul de acceleratoare tandem
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei (INCDFLPR) oferă acces studenţilor-doctoranzi la infrastructura de cercetare în:
(i) Low Temperature Plasma Physics Department. Detalii asupra echipamentelor existente în acest centru se găsesc aici
(ii) Laboratory of Solid-State Quantum Electronics. Detalii asupra echipamentelor existente în acest centru se găsesc aici
(iii) Grupul de spectroscopie laser
(iv) Laboratorul de interactiuni laser-suprafete-plasma
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM) oferă acces studenţilor-doctoranzi la infrastructura de cercetare în:
(i) Research Department for Condensed Matter Physics and Advanced Materials
(ii) CEUREMAVSU-Euro-Regional Centre for Studies of Advanced Materials, Surfaces and Interfaces
(iii) Grupul de magnetism şi superconductivitate
(iv) Grupul de Procese optice în materiale nanostructurate
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică (INOE 2000) permite accesul studenţilor-doctoranzi la infrastructura de cercetare în laboratoarele:
(i) Research Centre for Advanced Surface Processing and Analysis by Vacuum Technologies
(ii) RADO (Romanian Atmospheric Observatory
(iii) Optoelectronic Methods and Techniques for Cultural Heritage Restoration
(iv) Optospintronics
(v) Optoelectronic Methods with Biomedical Applications
(vi) Laboratory for Optospectral Methods for Water Quality Assessment (MOCA)
(vii) Infrastructure for Characterization and Diagnosis by Optical and Complementary Methods – INDICO
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie – IMT are angajaţi studenţi-doctoranzi ai Şcolii Doctorale de Fizică, care au acces în următoarele laboratoare:
(i) Facility for micro-nanostructuring of devices and sytems
(ii) Facility for Design, Simulation, MIcro- and NAnoFABrication of electronic devices and systems (IMT-MINAFAB)
(iii) CENASIC - Research Centre for Integrated Systems Nanotechnologies and Carbon Based Nanomaterials

În plus, prin intermediul conducătorilor de doctorat, studenţii-doctoranzi ai Şcolii Doctorale de Fizică pot căpăta acces la facilităţi internaţionale, cum ar fi Experimentul ATLAS, respectiv RD51 Collaboration: Development of Micro-Pattern Gas Detectors Technologies, la Institutul Unificat de Cercetari Nucleare, Dubna, European Centre for Theoretical Studies in Nuclear Physics and Related Areas, Trento, sau Institute de Physique Nucleaire, Orsay
Activitatea de cercetare a studenţilor-doctoranzi în laboratoarele/centrele/institutele de cercetare menţionate anterior, are loc sub supravegherea şi îndrumarea atât a conducătorului de doctorat cât şi a membrilor comisiei de îndrumare.
Studenţii-doctoranzi ai Şcolii Doctorale de Fizică angajaţi în laboratoare de cercetare au acces nemijlocit la infrastructura instituţiei respective, în sensul că pot apela la expertiza grupului care are în grijă diverse echipamente şi/sau pot avea acces direct în măsura în care urmează un proces de instruire privind utilizarea corectă a echipamentelor. De asemenea, studenţii doctoranzi, prin intermediul conducătorului de doctorat, pot beneficia de infrastructura instituţiei în care este angajat conducătorul, dacă aceasta este diferită de cea în care este angajat studentul-doctorand.
Studenţii-doctoranzi care doresc acces la infrastructura de cercetare a unei alte instituţii decât cea în care activează aceştia sau conducătorul de doctorat, pot obţine accesul pe baza Regulamentelor de ordine interioară a instituţiei respective. În general, accesul într-un laborator/centru de cercetare se face în urma obţinerii acordului Directorului centrului, acces care se acordă, de obicei în baza unei solicitări scrise, contrasemnată de conducătorul de doctorat. Studenţii-doctoranzi care se află în această situaţie trebuie să ia legătura cu directorii laboratoarelor/centrelor de cercetare la care doresc să capete acces pentru informaţii specifice.




© Facultatea de Fizică - Universitatea din Bucureşti